naturalne-img-432.jpg

Czemu naturalne soki są tak chętnie kupowane

Każdy z nas doskonale wie, że owocowe soki to samo zdrowie. Jednak to, co można czasem znaleźć na sklepowych półkach niekoniecznie nazwać można sokami. Cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, kwasek cytrynowy czy nawet konserwanty i barwniki – w niejednym kartonie i butelce będzie ich znacznie więcej niż naturalnych owoców. Takich zdecydowanie należy unikać, ponieważ dadzą one niewiele zdrowotnych korzyści, a w większej ilości wręcz mogą szkodzić.

Zdecydowanie lepiej wybierać soki wyprodukowane wyłącznie z koncentratów, a najzdrowsze i najlepsze są wytłaczane na zimno. Te od niedawna zaczęły się pojawiać w sklepach, i praktycznie od razu zyskały ogromną popularność, ponieważ mają wiele zalet. Po pierwsze wytwarza się je jedynie z naturalnych składników, bez żadnych dodatków i polepszaczy. Dzięki temu są one pełne witamin i minerałów, ale też bardzo potrzebnego błonnika. To jest także zasługą technologii używanej do ich wytworzenia. Soki takie są bowiem tłoczone w prasach, co pozwala uniknąć szkodliwej dla składników odżywczych obróbki termicznej.

Jeśli taki produkt ważny ma być kilka miesięcy, to mus malinowy producent może dodatkowo przeprowadzić pasteryzację.

Taka pasteryzacja jest na tyle krótka, że niszczy skutecznie drobnoustroje, równocześnie zostawiają pełnowartościową zawartość. Tłoczone soki często są rozlewane do specjalnych worków z kranikami. Dzięki temu ich nalewanie jest niezwykle praktyczne i wygodne, a równocześnie kranik daje to, że do środka nie dostaje się powietrze mogące spowodować zepsucie.

 
Next Post